10. 04. 2021, 21:50:35
(10. 04. 2021, 19:43:13)Monca Napsal(a): jet vlakem nekam sama kde to neznam a jeste k tomu do prahy??? moje nocni mura..
Blbý druh noční můry ... osobně považuju pro stydlivého introverta cestování vlakem za mnohem lepší než cestování linkovým autobusem nebo, bohové chraň, letadlem (tedy s vyjímkou těch soukromých). Při zakoupení jízdenek automatem (nebo přes web/aplikaci) dokonce není nutné ani s nikým mluvit, protože průvodčímu stačí jen lístek ukázat.
Pokud není vlak plný, většinou není problém najít kupé či pozici, kde může být člověk alespoň v mezích možností sám, a proti "hovoruchtivým" cestujícím stačí mít velká sluchátka*, případně tlustou knihu (ale musí to být něco odborného nebo alespoň těžko pochopitelného) nebo, jak je to u mnoha lidí bohužel dnes běžné, chytrý telefon (ale i tak je lepší to kombinovat se sluchátky).
Nejlepší je ale to, že když zjistíte, že cestující jsou problém (za nejhorší považuju opilce a malé děti, ale zažil jsem i ženu s parfémem, který mi způsoboval alergickou reakci), jsou tu ještě další kupé a/nebo další vagóny (mimo nejměnších lokálek, kde jezdí jen jeden vůz), což je v autobusu většinou velmi těžce realizovatelné ...
Mimo toho, pokud jedu vlakem, považuju vždy velká nádraží za lepší variatnu než nějaký Zapadákov, kde mimo prodeje lístků a čekárny (často zavřené) není vůbec nic a vlaky jezdí tak řídce, že pokud vám něco ujede, tak to znamená čekat i několik hodin. Praha je sice trochu silné kafe pro svátečního cestujícího, ale Hlavní nádraží je ještě celkem přehledné, na jiných nádraží jsem zažil i to, že jsem nejen nevěděl, z které koleje spoj odjíždí, ale ani kde se ona kolej vůbec nachází.
Takže doproučuji trénovat si jízdu vlakem, třeba ze začátku jen jednu stanici tam a pak zpátky. Protože ten, kdo nikdy nejdede někam, kde to nezná, nemůže jet vlastně vůbec nikam**. A i když se zdá, že auto je v podobných případech lepší volba, tak to platí jen tehdy, pokud se do toho počítá jen jízda samotná. Když se k tomu přičte tankování, přezouvání pneumatk, servis, emise, techická, registr, povinné ručení a podobně, tak je to mnohem více interakcí než prostá koupě jízdenek.
*Ono je to ostatně lepší i kvůli okolnímu hluku - pokud nemáte nějaké opravdu kvalitní sluchátka s potlačením hluku, jsou velká uzavžená náhlavní sluchátka do hlučného prostředí lepší, protože stačí mnohem nižší akustický výkon a neničíte si sluch.
**Tedy alespoň do doby, než budou v dispozici osobní průzkumné drony, i když jde to trochu nahradit službami typu Google StreetView či Panorama u Mapy.cz (Google má sice lepší fotky, ale Seznam má v ČR lepší mapy).