| 

Registrován od: 23. 05. 2012

Hodnocení: 
13 

(24. 05. 2012, 20:20:11)lilina Napsal(a):  Také zdravím Boba ..hledáš cestu? ..přečti si něco o taoismu - třeba se pak už nebudeš trápit tím, co bys měl konat, co si myslíš, že od tebe ostatní očekávájí  
Většina západních a abrahámských* náboženství obecně je založená na tom, že existuje nějaký cíl a k němu je třeba se dobrat (nejdrsnější jsou v tom asi protestanti), zatmco východní naboženství jako taoismus nebo zenový budhismus takové věci moc neřeší. Jak říká Lao-c' , "Smyslem cesty je cesta" 
 . 
*Tj. ty založené na Starém zákoně, tj. judaismus, křesťanství, islám a jejich všechny možné odrůdy. 

Ahoj,moje koníčky souvisí právě s hledáním. Rád čtu, fascinují mě záhady, tajemno. Ač jsem ateista, zajímá mě podstata víry a náboženství.

Registrován od: 17. 09. 2011

Hodnocení: 
7 

(25. 05. 2012, 09:06:08)Bob1972 Napsal(a):  Ahoj,moje koníčky souvisí právě s hledáním. Rád čtu, fascinují mě záhady, tajemno. Ač jsem ateista, zajímá mě podstata víry a náboženství.

Hmm, nevím, jestli tě nemám varovat.    ..... Abys nedopadl jako já.... původně zavilá ateistka (se kterou zamávalo setkání s kvantovou fyzikou a astrofyzikou) .... nyní již nějaký ten rok "vyznavačka taoistických principů"    
P.S.: ... což je (informované většině) beztak dávno jasné z mé ikonky (avataru) jin-jang         (25. 05. 2012, 00:46:51)Magramal Napsal(a):  Většina západních a abrahámských* náboženství obecně je založená na tom, že existuje nějaký cíl a k němu je třeba se dobrat (nejdrsnější jsou v tom asi protestanti), zatmco východní naboženství jako taoismus nebo zenový budhismus takové věci moc neřeší. Jak říká Lao-c', "Smyslem cesty je cesta".
   nemohla jsem si nevšimnout (v nějakém jiném vlákně), že máš docela dost nastudováno a promyšleno.    Čím hlouběji se nořím do tzv. "východního pojetí", tím víc si uvědomuji, že původní zdroj je stejný, v "západním pojetí" je však hodně skryto a zamlženo (těžko říct, zda záměrně či nepochopením)... 

Ano východní filozofie ať už Budhismus, Konfucianismus, nebo Taoismus, mě oslovují podstatně víc než třeba Křesťanství.

(25. 05. 2012, 15:34:33)Bob1972 Napsal(a):  Ano východní filozofie ať už Budhismus, Konfucianismus, nebo Taoismus, mě oslovují podstatně víc než třeba Křesťanství. 
Já téhle fascinaci východními náboženstvími a učeními moc nerozumím. Je to podobné jako s worldmusic: domácí lidová hudba lidem připadá nudná, tak sahají po lidové z druhé strany zeměkoule, to je děsně  exotické. 

Bob: Hledat je fajn, nacházet je lepší   

Registrován od: 15. 04. 2012

Hodnocení: 
0 

Bob: ..no vidíš, a už jsi přišel na jiné myšlenky  
..ano, ano, život je cesta   

Registrován od: 22. 07. 2011

Hodnocení: 
11 

(25. 05. 2012, 20:10:37)mušelín Napsal(a):  Já téhle fascinaci východními náboženstvími a učeními moc nerozumím. 
To jsme dvě    Znám lidi, kteří z nadšení pro východní filosofii vyloženě zblbli. Ale když si zformuluju své názory a etický kodex, kupodivu to zásadám východních náboženství zhruba odpovídá – ovšem stejně tak třeba i mnoha principům prvotního křesťanství nebo řecké filosofie. Proto jsem se po zralé úvaze vybodla na dělení západ/východ a myslím si, co chci    
Někdy je možná jednodušší porozumět sám sobě a světu skrze něco hodně cizího a exotického. Vlastní kulturu má člověk do sebe vrostlou tak hluboko, že ji nemůže objektivně zkoumat. Jenom mě mrzí, že ji lidé kolikrát kvůli tomu úplně zavrhnou a znevažují ji. To si podle mě nezaslouží.

A to je myslím si přesně ono. Řídit se svým vlastním rozumem a ne nějakými pevně  stanovenými dogmaty. Každá mince má dvě strany a na všem můžeme najít dobré i zlé. Záleží na nás, co si vybereme a čím se chceme nechat ovlivnit. Já uctívat žádného Boha asi nikdy nebudu, protože jestli všechno zlo a násilí je vůle Boží, nechci s tím mít nic společného. A jestli je to jen práce člověka, pak bych spíš měl věřit v lidstvo a jeho zdravý úsudek. 

Bob: Hledat je fajn, nacházet je lepší  
Ano svatá pravda. Ale najít bez hledání nelze.

Registrován od: 25. 04. 2009

Hodnocení: 
5 

(26. 05. 2012, 08:41:41)Bob1972 Napsal(a):  Ale najít bez hledání nelze. 
Já už jsem bez hledání našla věcí    A kolikrát jsou lepší, než cokoliv, co jsem si dokázala představit, takže by mě ani nenapadlo je hledat    |